От Progress-ивно съкратен до собствен стартъп

От Progress-ивно съкратен до собствен стартъп

Тъй като ние от Coshare HIVE се интересуваме от всичко случващо се в света на предприемачеството и ИТ сектора в България, наскоро разбрахме, че една от най-успешните ИТ компании в България ще се раздели с над 100 кадри.

Американският софтуерен концерн Рrоgrеss, който придоби през 2014 г. българската компания Теlеrік за 262,5 млн. долара, съкращава над 16% от своите служители в България. Заповеди за освобождаване са получили около 110 служители, научи Investor.bg от двама свои източници, пожелали анономност. По последни данни в българския офис на концерна досега работеха 650 души. 

Източник: investor.bg

Това е нещо нормално и се е случва и на много по-големи корпорации, нормален жизнен цикъл на една компания. Oracle редуцира с 450 души персонала си в Санта Клара, Майкрософт също иска да намали капацитета на човешкия си ресурс със 700 служители.

Нищо сериозно не се е случило. Все пак става дума за една от най-добрите компании за софтуерна разработка в България. Тези хора ще се влеят на момента обратно в ИТ сектора, чели сме не една статия свързана с глада за разработчици на трудовия пазар в България.

Тези служители са доста човешки капитал, та това са цели екипи и отдели. Това са вече развили се софтуерни инженери с достатъчно опит, познания и контакти. Напълно достатъчен ресурс за създаването и развиването на нещо ново. Историята познава стотици примери за служители напуснали големи компании и развили успешни стартъпи.

В този момент ние от Coshare си казахме – Защо не поканим тези умове да се прегрупират и рестартират? Защо не им помогнем да започнат нещо свое? Как можем да им бъдем полезни и да ги мотивираме да развиват собствени проекти?

Сметнахме, че най-полезния ресурс за всички тези съкратени служители, ще бъде да прекарат един месец напълно безплатно в нашето вдъхновяващо пространство. Тези потенциални предпримачи ще получат не просто едно бюро в една стая. Те ще получат възможността да колаборират с други предпримачи, софтуерни разработчици, маркетолози, дори младежки огранизации с креативни студенти. Ще имат достъп до всички събития случващи се в Кошера, както и до всички други ресурси, които предлага нашето пространство. За повече информация ни пишете на страницата за контакти.

Като едни дейни революционери в предприемаческата среда в България, искаме да сме максимално полезни на всеки “нуждаещ се” предприемач. А ако тези служители не са сигурни дали предприемачеството е за тях – нека си спомнят как възниква Telerik.

5 Comments

 • Stoyan January 24, 2017 4:03 pm

  Много свежо и оригинално за нашите географски ширини, поздравления! 🙂

 • Ivan January 25, 2017 1:41 pm

  Наистина много добра идея! Радвам се, че има такива хора като вас. Дано да се възползват някои хора и да имаме нови успешни компании съсвем скоро!

 • Lily January 25, 2017 2:05 pm

  Поздравления за инициативността. Само бих искала да вметна че между уволнен и съкратен има чувствителна разлика, която в случая не работи за вас.

  • Coshare January 26, 2017 3:53 pm

   Поправихме се на момента. Благодаря за уточнението и се извиняваме за грешката. 🙂

 • Vanya Pavlova January 26, 2017 5:57 pm

  Много сте мили, благодаря от сърце. 🙂

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top