Имаш 48 часа да превърнеш най-иновативната си идея в реалност!

Имаш 48 часа да превърнеш най-иновативната си идея в реалност!

По случай предстоящата работилница в Кошера, решихме да попитаме един от организаторите Тодор Кесаровски няколко важни въпроса, които да разяснят на всеки що е то Sofia Service Jam.


КАКВО?

Sofia Service Jam е интензивно дизайн предизвикателство, което преди всичко е празник на изобретателността, където работа и забавление вървят ръка за ръка.


КАК?

Представете си организацията на домашно парти. Тя изисква време, усилия и старание, но в края на краищата организаторът е наясно, че ще се наслади на събитието си. Подготовката на Sofia Service Jam за нас е доста подобна на едно домашно парти. Да, основните елемeнти на събитието са различни, но пък настроението и нагласата ни са същите, а това е гаранция за добра организация и прекрасно преживяване.

Участието в Sofia Service Jam e много лесно – запазвате си уикенда 17-19 февруари, регистрирате се на: https://www.eventbrite.co.uk/e/sofia-service-jam-2017-tickets-31394457668 и тръпнете в очакване на това, което предстои, а ние обещаваме, че то ще бъде специално. Единственото нещо, което трябва да се вземе предвид, е че има ограничение в броя на участниците (35) и когато този брой бъде достигнат ще затворим регистрацията. Така че не се чудете, а в Sofia Service Jam се включете!


КОЙ?

Двамата основни организатори на събитието сме Ангел Бондов и Тодор Кесаровски от Сдружение ‚|Не|Формално‘. И двамата, урбанисти по образование, вярваме в силата на хората и техния потенциал и поради тази причина организираме Sofia Service Jam – за да дадем на хората възможност да надскочат възможностите си, да ‚отключат‘ потенциала си и да променят света към по-добро.

В подготовката ни помагат още трима приятели, а наши организационни партньори са DesignThinking.bg и SmartFabLab, които са ни много ценни с тяхната професионална експертиза и съвети. Домакините ни от CoShare HIVE са ключов съ-организатор на работилницата, тъй като ни предоставят страхотни условия, които са гаранция, че събитието ще бъде един празник на креативността, идейността и позитивните емоции!

Sofia Service Jam е подходящ за хора с aбсолютно всякакви професионални и любителски интереси. Това е част от концепцията на Джам-а – да се постигне интердисциплинарност на екипите тъй като по този начин се раждат най-гениалните идеи, съчетаващи множество различни гледни точки. Следователно всички хора, които са готови да използват уменията си за разработване дизайна на нова услуга или подобряване на съществуваща такава, са добре дошли!

Ползите, които ще получат участниците от Sofia Service Jam са: нови запознанства, разнообразни знания, иновативни методи за развиване на идеи, изработване на физически прототипи на услуги, полезни лекции, екипна работа и много, много приятни емоции!

 

ЗАЩО?

Sofia Service Jam може да спомогне постигането на много цели, но основните причини за провеждане на събитието са две: (1) създаването на колкото се може повече професионални връзки и формирането на ‘Jam’ общност в България, която да е движеща сила за създаване и реализиране на иновативни идеи; (2) иницииране на идеи, които биха имали живот и след събитието и насърчаване на това те да продължат развитието си самостоятелно или в старт-ъп акселeратор и да се превърнат в реален бизнес/продукт. Колкото по-мащабно е събитието – толкова е по-голям шансът тези цели да се осъществят на практика.

Не е новина като кажем, че София и България като цяло са страхотни места за развитие на иновативни идеи. Да, не може да се сравни със Силициевата долина, но от друга страна има предостатъчно млади и изобретателни хора, които са пределно мотивирани да променят средата около тях, а възможностите / идеите за положителна промяна са изключително много. Това е един стимул за всеки прогресивно мислещ човек и пример как дефектът (далеч от перфектна среда за живот) се превръща в ефект (креативен стимул).

Специалното, с което може да отличим Sofia Service Jam, е фокусът върху развитието на личната креативност и уменията за физическо прототипиране. Това са два гарантирани основни акцента по време на събитието, които до известна степен го отличават от други подобни дизайн предизвикателства.

 

КОГА?

Sofia Service Jam 2017 ще се проведе през уикенда 17 до 19 февруари паралелно с още над 100 събития по цялото земно кълбо (вкл. Сидни, Хонг Конг, Берлин, Лондон, Ню Йорк и т.н.), като участниците във всички тях ще работят върху една и съща тема. Началото е 18:15 в CoShare HIVE, като вратите ще са отворени от 17:30 за регистрация и официално посрещане на участниците. Точно 48 часа по-късно всички отбори ще са завършили представянето на своите проекти.

https://www.facebook.com/events/1091985400911025/

 

КОЛКО?

Таксата за участие е 12 лева като цялата сума ще се ‘върне’ при участниците под формата на материали за работа, храна и напитки. Амбицията ни е да осигурим всичко необходимо за участниците, за да може те да се фокусират изцяло върху креативния си процес и работа по време на събитието. Освен това подготвяме и специални награди-изненади за най-сполучливите проекти и прототипи.

 

НЕЩАТА, КОИТО НЕ ГИ ПИШАТ ПО ОПИСАНИЯТА:

 

Любимото ви част от събитието?

Неговото начало – вече нямаме търпение! След това просто се оставяш на емоциите и се наслаждаваш на Джам-а.

Ще има ли изненади?

Да, като всички изненади обаче ще ги пазим в тайна до самото събитие.

Афтърпарти?

Sofia Service Jam е едно 48-часово парти. Ще трябва да решаваме на момента кой има достатъчно енергия и за афтърпарти.

Как се различава от миналогодишното издание?

Първото нещо със сигурност ще е тайната тема, която е различна всяка година, както и мястото на провеждане, което е гаранция, че преживяването ще бъде различно. От друга страна, ние като организатори събрахме доста наблюдения и бележки от миналата година вкл. и обратна връзка от всички участници. Стъпвайки на тази база сме предвидили някои промени в процеса на работа и цялостната атмосфера на събитието, за да направим изживяването още по-прекрасно, смислено и запомнящо се. Надяваме се, че ще постигнем тази цел и всички участници ще останат доволни от Sofia Service Jam 2017.

Защо CoShare?

Защото е място с прекрасни условия и свежа атмосфера, което е перфектна комбинация за провеждането на едно такова креативно дизайн предизвикателство. Налични са пространства и удобства, които малко други места от този тип предлагат, а това е важно за емоционалното състояние на участниците – да имат на разположение отделни места за работа, за релакс, за забавление.

Кое е най-странното/интересното нещо, което се случи миналата година по време на събитието?

Най-странното нещо със сигурност бе тайната тема, тъй като тя, за учудване на всички, бе звук силно наподобяващ цопване на голям камък във вода. Всички очакваха някаква конкретна тематика, видео или картинка и когато се появи черният екран и се чу звука – емоциите наистина бяха неочаквани. Най-интересен беше миксът от хора с много и различни професии и интереси и начинът, по който те сформираха ефективно работни екипи. Удовлствие бе да се наблюдава процеса и непринудената обстановката, в която те изграждаха своите прототипи.

 

Благодарим на Тодор за изчерпателните отговори и сме сигурни, че и тази година ще се сформира една страхотна група от креативни ентусиасти, които ще се развихрят и за 48 часа ще успеят да сътворят наистина страхотни неща! Желаем успех на всички и нямаме търпение и ние да разберем каква ще е темата тази година! Не забравяйте да се регистрирате!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top