Пчелите говорят с Bang Buyer

Пчелите говорят с Bang Buyer

Представете себе си и фирмата Bang Buyer

Иван: От Молдова сме. Там живеехме на 9 км един от друг, но се запознахме в един кол център в София. То не беше точно кол център ами тип “върнете ми селото!” “Добре, вожд, ще ти го върнем.”

Влади: Clash of Clans беше играта.

Иван: Не издавай нашите схеми, че ще ни уволнят от фирмата… А, чакай, ние вече напуснахме! И така около четири месеца работехме върху новия проект тайно, ходехме в мола и прозвънявахме поръчките, отивахме до Speedy и ръчно попълвахме товарителници, изпращахме. В апартамента ми опаковахме кашони със сешоар, ама само през деня, защото нощем съседите се оплакваха от шума. После се преместихме тук в КОШЕРа. Започнахме с един служител и работехме само в България, но тогава ни хрумна гениалната идея, че можем със същия продукт и същите куриери да продаваме и в Гърция, например.

Влади: Името Bang Buyer се роди, защото това беше най-нормално-звучащият и свободен домейн, който успях да намеря в Зона.ком.

Иван: Влади първо започна сам да продава чрез landing pages. Вече си имаше поръчки, изпращаше ги. После и аз се включих. Питах го “Абе приятел, какво правиш, имаш ли нужда от мениджър, който да ти взима всичките пари?” *смеят се* И така се започна. Аз като живеех във Варна, също си правех някакви мои проекти, имах идеята и като видяхме, че сме на една вълна, решихме да продължим заедно напред. От тогава, вече работим и в Гърция и в Румъния.

 

Как решихте да се занимавате с онлайн продажби?

Влади: Аз първоначално исках да направя голям онлайн магазин, но осъзнах, че разходът ще е много голям ако искам да има повече разнообразие. Започнах с един часовник. Поръчвах от Ali Express няколко бройки и ги продавах с надценка чрез landing page и изпращах по Еконт като физическо лице. След това спрях за около 6 месеца, защото не знаех какво да правя по-натам. Но след тези шест месеца реших да направя страница за черни маски. И след като още на първия ден имахме 87 поръчки, видях, че от това може да стане бизнес. Отидохме на море с Иван и видяхме, че можем да работим заедно. *смеят се*

Иван: Да, колата се развали по пътя и Владимир разбра какъв е проблемът и двамата заедно я оправихме.

Влади: Аз като кажех “подай ми ключа” и той ми подаваше ключа. Като кажех “дай ми помпата” и той ми подаваше помпата и така разбрах, че сме добър екип.

Иван: И аз след това му казах “Мерси, Владимир, че ми оправи колата!”

 

Налага ли ви се да рискувате често?

Иван: Всеки ден рискуваме! Като започнем от финансовия въпрос, до избора на продуктите – всичко е риск.

Влади: До взимане на нов служител. Като когато взехме четирима нови служители и нямахме дори половината на паричките, които ни трябваха за тях. После за един месец ги направихме.

Иван: Най-важното е да виждаш перспективата в това, което правиш. Имаш идея и искаш да я реализираш. А, за да я реализираш ти трябват служители, или да забавиш някое плащане, или да избереш нов продукт, който вярваш, че ще тръгне. Тестваш го, за да намалиш риска, разбира се, но за да си постигнеш целите, трябва и да си поемеш риска.

 

Кой е най-важният урок, който сте научили от Бенг Байър?

Влади: Да не взимаме повече стока, отколкото можем да продадем. Това ни беше първата грешка, заради която трябваше да работим в минус цяла година. Имахме 7000 лв и всичките ги дадохме за черни маски, а после имахме по 20 поръчки на ден. Отне ни 4 месеца да ги разпродадем всичките, но някак издържахме.

Иван: Тогава имахме проблем с продажбите, защото работехме само с Facebook и реших да пробвам с Google да пусна една кампания и тя взе, че тръгна! Продадохме всичко от Google. Така че вторият урок е, че винаги може да се поправи грешката.

 

Какво ви мотивира да продължавате напред?

Влади: Ти как мислиш?

Влади: В момента най-големият мотиватор ни е да си изплатим всички задължения.

Иван: Влади винаги мисли по-песимистично… Имаме мечти, цели, планове.

Влади: Когато станем на по 26 години планираме да обиколим света с ветроходна яхта.

Иван: И ще я вземем на фирмата, за да си намалим ДДСто! *смеят се* Следваме си мечтите, но това пак е свързано с финансовото състояние. Затова целим да правим повече пари и след това вече идва останалото…

 

Лесно ли е да работиш с добър приятел?

Влади: Ние като започнахме, още не бяхме толкова близки приятели. Сближихме се след като започнахме да се занимаваме с Бенг Байър.

Иван: По-хубвао е когато приятелството е основано на бизнеса, общата идея, отколкото бизнес основан на приятелство. Той е по-неиздръжлив. Понеже често се случва да имаш неразбирателства с бизнес партньора, ако сте приятели, става много сложно. А тук всеки е наясно с целите, дошъл е да прави бизнес на първо място, а приятелството е бонус, както и парите.

 

Кажете поне едно качество, което оценявате у другия, което ви е помогнало да напреднете в бизнесa.

Влади: Ами Иван е просто много красив, какво да кажа?

Иван: Той веднага ме хареса.

Иван: Каза “за мениджър не знам дали ще ставаш, но си много красив! Хайде да делим 50 на 50.” За Владимир мога да кажа, че той като започне нещо, със сигурносг ще го довърши. Прави си план и го изпълнява до край.

Влади: А за Иван мога да кажа, освен, че е красив, че той е като двигателя на нашия бизнес. Аз като си поставя някаква задача и понякога я оставям за седмица, а той ме мотивира и ме кара да я завърша. Той е като иноватор в нашата фирма. Той решава въпросите, които аз не искам да решавам – занимава се със счетоводители, с тока, с момичетата, когато има някакъв проблем. Аз понякога даже не знам колко пари имаме във фирмата и го питам и той казва само “достатъчно!” и това е окей за мен.

 

Вие доста се разрастнахте откакто първо дойдохте преди една година, каква е вашата тайна за успеха?

Иван: Имаме си специална, секретна стратегия, която струва много пари. Който чете това интервю…

Има специален, секретен начин бързо да израстнеш. Ако нещо, ще напиша моя телефона малко по-надолу.

Влади: Това е Владимир Арканов с тайната на успеха.

Иван: Научихме се навреме да преценяваме какво трябва да направим днес, за да израстнем неколкократно след определено време. Да разпознаваме потенциалните проблеми (като недостатъчен персонал, недостатъчен продукт) по-отрано и да започнем да ги решаваме преди да са станали проблеми.

Влади: Научихме се да работим така, че да влагаме 20% работа и да получаваме 80% резултат. А преди работехме точно наобратно.

Иван: Прочетете книгата 80 на 20.

 

Според вас какви са предимствата на това да стартираш бизнес в София пред някой друг град в Европа?

Влади: Първото нещо е, че в България има много добри данъчни условия за стартиращи бизнеси. До 50 000 лв оборот няма ДДС. Докато в Русия, Молдова и Украйна от самото начало се начислява. Освен това София като столица има достатъчно контрагенти, за да започнеш онлайн бизнес. Има и вносители на стоки, има повече човешки ресурс.

Иван: В нашите държави не е навлязъл Facebook толкова може би…

Влади: Плюс рекламата във Facebook, в сравнение с цяла Европа, е най-евтина и най-рентабилна в Българиа, Гърция и Румъния, защото има малко конкуренция.

Иван: А и както се вижда от многобройните аутсорсинг фирми в България, тука работната ръка е по-евтина. Особено за онлайн продажбите, ние можем да си живеем в България докато продаваме в цяла Европа без никакъв проблем.

Влади: Или като IT фирмите, които си предлагат услугите в Щатите и Канада и там клиентите им плащат пет пъти повече от тук и става така, че те харчат тук в България, а печелят от чужбина.

Иван: На тях даже не им трябва да изпращат стоки до там, но и да трябва, те вече куриерските услуги са се разрастнали толкова, че нямаш никакви проблеми да пращаш където и да било.

Какво за вас означава човек да бъде успешен?

Иван: Успешният човек трябва да е щастлив. А щастлив ще бъдеш, когато си удовлетворен и в личния живот-

Влади: Ти може и да не печелиш много пари, но ако си удовлетворен от живота си-

Иван: Не! Трябва да печелиш много пари! Нека така да го кажа – ако имаш толкова пари, че да реализираш всичките си мечти, значи парите са достатъчни. И да си в добро здраве, всичко в личен план със семейството също да е окей и може би духовно-нравствено да се чувстваш удовлетворен. И ако всичко това е на 100%, значи за мен си успял човек.

Влади: Да, 90% от успеха са парите, защото ако имаш мечти, те на 90% се реализират с пари. Ако искаш да пътуваш в чужбина, ти трябват пари. Ако искаш да имаш деца – също ти трябват пари. Кола – пак трябва да имаш пари.

 

Звучите сякаш доста работите, а как балансирате с личния живот?

Влади: Ами преди не балансирахме, но последната половин година повече почиваме, отколкото работим. Отидохме до Виена-

Иван: Да уточня, че това е в сравнение с началото, когато работехме едновременно по нашия си проект и работехме във фирма. До 2:00 часа опаковахме пратки, а в 7:00 ставахме, за да ходим на работа. И в събота и неделя също няма почивка.

Влади: Той Иван си готвеше вкъщи, представяш ли си? Приготвяше си в кутии ядене за седмицата.

Иван: Недей да вярваш, той преувеличава.

Влади: И един куп кредити в Молдова, как мислиш, че започнахме бизнеса?

Иван: Отдавахме страшно много време на проекта. И Владимир взимаше по-малко пари, отколкото, когато работеше на редовна заплата и разчиташе на доходите на жена си известно време.

Влади: За мен всичко беше окей в личния живот, просто тогава имаше по-малко време за личен живот.

Иван: В крайна сметка имаше предвид, че сега работим нормално. Не като преди – извънредно. Ако сме от 9 до 8, значи сме на ниво.

 

Какво обичате да правите в свободното си време?

Иван: Ние не пушим и не пием. Обичаме да спортуваме. Всичките ни служители вече имат MultiSport карти и ходим в чужбина, на плуване, екстремни спортове, измисляме си различни начини да се забавляваме. Караме АТВ, стреляме се на AirSoft. Гледаме да сме някъде навън. Влади е повече фен на това да ходи по чужбина, за мен е по-скоро заниманието, отколкото мястото.

 

Какво е нещо, без което не можете да живеете?

Влади: Не мога да живея без кола! Как ще ходя на работа?

Иван: *Смее се* Или без крака? Как ще ходя на работа без крака? Май се оказва, че без работа по-скоро не можем да живеем…

Влади: *сериозен* не можем да живеем без цел в живота.

Иван:

 

Ние много задълбочено мислим. Това повърхностното само така изглежда.

Влади: Това е сега без алкохола. Когато пиехме алкохол… още по-дълбоко беше!

 

Защо решихте да спрете алкохола?

Влади: Решихме да водим по-здравословен начин на живот.

Иван: Просто направихме избор. Или пиеш алкохол и всеки път се чудиш защо го пиеш, лошо ти е, искаш да спортуваш, искаш да го спреш, алкохола ти е виновен… и взехме лично решение, не беше нещо колегиално, просто се случи по едно и също време и за двамата. Не знам защо така се получи… всъщност… знам. *смеят се*

 

Ако бяхте супергерои, каква щеше да ви е суперсилата?

Иван: Много е сложно да избереш, когато вече имаш всичко, нали?

Влади: ИСКАМ ДА ИМАМ ВСИЧКИТЕ ПАРИ В СВЕТА!

Милка: Това не е супер сила…

Влади: Искам да бъда “аномално” умен! Искам да знам всичко!

Иван: Ние с Влади имаме цел да си замразим телата преди да умрем и след време като измислят технологията, да ни съживят. Така че аз бих избрал вечен живот може би.

Влади: Е аз като съм мега умен ще ти измисля начин за вечен живот!

 

Какво търсите като качества у хората, които наемате?

Иван: Да са момичета!

Понеже са консултатки де, защото продават дамски продукти.

Влади: На първо място гледаме компетенция и да нямат корона на главата.

Иван: Търсим и отговорност към нас, стабилност. Не да работят два месеца и да си тръгнат. Търсим хора, които да искат да се задържат при нас, а ние от своя страна правим всичко възможно, за да искат да останат.

 

Lightning Round

Брюнетки или блондинки?

Брюнетки! Опаа…

 

Мечтател или реалист?

Мечтател

 

Интроверт или екстроверт?

Иван: Аз съм екстро- сто процента!

Влади: Екстра!

Милка: А ти? *към Влади*

Иван: Екстра, екстра, давай!

 

Facebook Ads или Google Ads?

FACEBOOK!

 

Солено или сладко?

Солено

 

Фитнес или организиран спорт?

Организиран спорт!

 

Обвързан или ерген?

Двамата: ЕРГЕН! *смеят се*

(Disclaimer: Влади не е…)

 

Интервю и снимки: Милка Стойкова
Интервюирани: Иван и Влади от www.bangbuyer.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top