Подходящо ли е за мен споделеното работно пространство?

Подходящо ли е за мен споделеното работно пространство?

Коуъркингът или споделеното работно пространство предлага една непринудена работна среда. Тя позволява наемането както на отделен офис, така и на единично бюро без дългосрочни ангажименти. На такива места да се придвижваш със скутер, да си хвърляш един душ преди работа и да предизвикваш колегите на мач по тенис на маса в 11 часа сутринта е не само допустимо, но почти задължително! В споделеното пространсвто има място за всякакви професии и стилове на работа. 

Ето и най-често срещаните ко-обитатели на един коуъркинг спейс:

 

  • Предприемачи

Предприемачите и собствениците на (често, но не винаги онлайн) бизнеси редовно се налага да работят в движение – когато пътуват, между срещи или дори когато са “на почивка”. За това са им нужни пространства, които им позволяват гъвкавост. В коуъркинга могат да намерят бюра или стаи за срещи за час-два, точно когато им се налага – без договори, депозити или обвързваща документация.

 

  • Дизайнери, писатели, преводачи или свободни професии

За да черпи вдъхновение от заобикалящите го хора и обстановка, работната среда на фрийлансъра трябва да бъде динамична и стимулираща творческата мисъл. А един коуъркинг предлага точно това – дартс, тенис на маса или PlayStation почивки, възможност за срещи с хора с ранообразни професии и интереси, наливна бира за оросяване на ума, но и обстановка, предразполаща към професионализъм и взаимна мотивация.

 

  • Стартиращите бизнеси

За малки до средни екипи на стартъпи, коуъркингът е най-подходящото място, защото им предоставя всичко под един покрив и то на изгодна цена. Освен това, тъй като често се сблъскват с нови предизвикателства, няма да е лошо да има някой професионалист в дадена сфера, който да им помогне. Хубавото е, че в коуъркинга това може да стане много лесно, и дори безплатно ако се договорят да заплатят в услуги вместо кеш!

 

  • Малки екипи от големи фирми

Понякога големи фирми решават да пратят малки екипи на нещо като team building или brainstorming в коуъркинги, за да видят как ще им повлияе по-разчупената среда. Често този експеримент се оказва успешен и води до по-висока продуктивност и по-креативни и иновативни предложения и решения от екипите.

 

  • НПО

Също като стартъпите, и неправителствените организации трябва да се съобразяват с ограничен бюджет и все пак да работят в среда, подходяща за професионална дейност, както и срещи с клиенти, потенциални инвеститори или спонсори. В един коуъркинг, те могат да имат собствен офис, както и достъп до конферентни зали, meeting rooms, безплатен принтер и скенер. Всичко това могат да намерят на по-приятелска цена и дори с отстъпка в някои случаи.

 

  • Студенти

Коуъркингът може да е едно много полезно пространство за предприемчиви студенти, търсещи мотивация, ментори и съмишленици. 30% от стартъпите в света са създадени именно в споделените пространства. А за по-малките, едно коуъркинг пространство може да е перфектното място за учене за по няколко часа на ден, където могат да се съсредоточат и дори да придобият практически опит или съвети.

 

  • Инвеститори

Коуъркингът е един бръмчащ кошер от действащи хора и неизчерпаем извор от нови идеи. А какво търси един инвеститор? В споделеното пространство може да се получи перфектната бизнес симбиоза между идея и финансиране, която да изстреля стартиращия бизнес отвъд първоначалната фаза.

 

В крайна сметка, не е необходимо да работиш в скучен, “обикновен” офис, за да изкарваш пари и да гледат на теб като на професионалист. Бъдещето е в споделената икономика – нека и ние споделяме умения, знания и средства, за по-успешно и устойчиво развитие!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top