18 онлайн инструмента, които ще улеснят работата в дистанционен екип

18 онлайн инструмента, които ще улеснят работата в дистанционен екип

Работата в дистанционен екип не е навлязла в пълна сила в България все още, но тук-таме се намира някоя фирма, която се е пристрашила да направи крачката в непознатата територия. Все пак идеята в световен мащаб не е нещо необичайно и е изпробвана от много фирми, които я намират за по-успешния метод за работа отколкото стационарния офис.

Дистанционният екип е особено удобен ако една фирма иска да се разширява и в други държави, например. Така може да има екипи на другия край на света без да се налага непременно да се определя бюджет за наем на офиси на всички локации или да се организират срещи наживо всяка седмица.

Ето няколко страхотни инструмента, създадени именно за този начин на работа, които ще подпомогнат организационния процес на един дистанционен екип:

World Clock

 Ако имате глобален екип, часовите зони могат страшно да объркат и забавят работата ви с тези в по-далечни локации. Някои служители са един ден напред, други – един назад. Кой може да помни всички тези неща? World Clock дава решение за този проблем. Можеш да добавяш часовите зони, които те интересуват и ти ги показва нагледно на световната карта, за да можеш по-лесно да позиционираш всички. Също така позволява да се планират срещи с хора от екипите в различните зони.

 

Figure It Out

Не си достигнал фул хипстър моуд и нямаш Mac? Няма проблеми! Figure It Out е разширение на Google Chrome и може да ти излизат часовите зони на всички от екипа всеки път, когато отваряш нов раздел.

 

Slack 

Сигурно вече сте чували за Slack, но това си е направо мечта за дистанционни екипи. Това е нещо като IRC, но с много подобрения в потребителската част, както и много нови интеграции, което го превръща в перфектния организационен инструмент за екипи, които работят извън офиса.Вместо нон стоп да се спамите един-друг с имейли, можете просто да пуснете съобщение в някоя “стая” или да споделите файл, който всеки може да преглежда и редактира, когато е онлайн. Интеграциите позволяват да правите всичко – от споделянето на забавни GIFчета до това да си винаги в течение за най-новите RSS емисии.

Може би най-полезната интеграция е това, че като напишеш “/hangout” в някой канал и ти излиза Google Hangout на всеки от екипа.

Можеш да ползваш Slack безплатно, колкото искаш, като само броят интеграции, които можеш да ползваш е ограничен. Пакетите започват от $5 на месец, които включват неограничен брой интеграции и търсене в архивите.

 

HipChat

Чувстваш, че Slack не е твоята програма? Няма проблем – HipChat беше яко още преди Slack да се появи на бял свят. Лесен е за използване, има страхотна визия и е направено специално за бизнес от Atlassian. Продуктът е пуснат на пазара през 2010та година и от тогава само се подобрява с времето – с нови свойства и характеристики, които да привлича повече дистаньионно работещи професионалисти.

HipChat работи на iOS, Android, Mac, Linux и PC, има уникална колекция от емотиконки и работи прекрасно с GIFове.

Също като Slack, и HipChat може да се ползва безплатно без ограничения, но ако искаш някакви допълнителни услуги като видео разговори има пакети от по $2 на месец.

 

Flowdock

Flowdock не само притежава всички свойства на гореспоменатите програми, но позволява и коментари по самия групов чат и то по теми.

Повече за готините интеграции? Flowdock улеснява работния процес като интегрира абсолютно всички програми, които ползвате в екипа и ги показва в отделни раздели извън общия чат.

Flowdock има и мобилни апликации за iOS и Android, както и за Windows, Mac и Linux. Струва $3 на месец след като изтече 30-дневният тестов период.

Sqwiggle

Вероятно най-трудната част от това да работиш дистанционно е фактът, че си сам през повечето време и контактът ти лице-в-лице с останалите членове на екипа е ограничен.

Sqwiggle е програма, която щраква снимка през определен интервал от време от уебкамерата на всеки от екипа, който го ползва и го праща на другите, Така се знае кога всеки от екипа е на разположение и е много удобен начин да се обедините с колегите, дори когато сте в различни часови зони. Много е лесно да се изключиш от програмата като дойде време за почивка.

Създателите твърдят, че това е най-бързият начин да се свързваш с екипа си, защото можеш да стартираш видео чат с някой колега само чрез кликване върху неговата последна снимка. Единственото, което евентуално би притеснило нови потребители е чувството за постоянно наблюдение, но пък облагите бързо стават ясни.

Sqwiggle се ползва безплатно, но с ограничения, а пакетите започват от $9 на месец с екстри като групови видео разговори.

Trello

Организирането на важни за един екип събития, както и други дейности не е лесна работа, когато всички са разпръснати на различни точни по света, но Trello го свежда до създаване на карти и разпределянето и възлагането им на съответните служители.

Trello е особено полезен, когато имате по-голям проект, който трябва да се раздели на по-малки задачи, за които да отговаря по един член от екипа. Така под една обща папка могат да се създават отделни карти със задачите и да се разпределят между всички.

Trello също е безплатно, но за определени бизнес функции трябва да се заплати по $10 на месец.

ProdPad

 Тази програма е супер полезна за екипи, които работят по създаването на нов продукт. Позволява на всички да работят заедно и да допринасят с идеи на всеки един етап като така могат да изградят “пътводна карта” на продукта. Струва си, защото така се създава прозрачност за това, какво прави всеки от екипа и какво строи колектива.

Пакетите започват от $59 на месец за екип от трима души.

Duet

Тази лесна за употреба програма с красив дизайн помага на малки екипи с управлението на проекти. Duet събира всички ваши проекти на едно място и предлага страхотна видимост за всички, включително вашите клиенти!

Duet има собствен хостинг и струва $49 (еднократно плащане), за да можете да си я ползвате с домейн по ваш избор.

 

Cloud9

Имате програмисти в екипа? Cloud9 е страхотен, защото пресъздава среда за разработка директно в облака, за да можеш да я ползваш, където и да си. Не само предлага всички свойства на Ubuntu, но позволява на няколко човека да разработват заедно един и същи код.

Така че освобождавай си програмистите и им позволи да работят откъдето пожелаят по света и от каквато машина поискат.

Базовият профил в Cloud9 е безплатен, но има ограничения в ползването на пространство. За премиум профил се заплащат $19 на месец.

15Five

15Five е перфектният начин да комуникираш ефективно с екипа си, ако си мениджър на дистанционен екип. Идеята е доста простичка. Рутинно задаваш кратки въпроси на екипа си всяка седмица (такива, на които може да се отговори за не повече от 15 минути), за да можеш да си в течение с това, което си мислят хората от екипа.

За първите 10 ч0века, 15Five струва по $49 на човек, а след това е по $5 за всеки следващ потребител.

Hackpad

 

Имаш нужда от бърз, общ документ, в който няколко човека могат да работят заедно в реално време и да кодят, оставят бележки или да дискутират общ проект? Hackpad е перфектен за теб!

Hackpad е собственост на Dropbox и ти позволява да създаваш нови документи, над които да работят няколко човека, независимо за какво става въпрос. И е безплатен!

Draft

Ако си писател, Draft е перфектният начин да работиш заедно с екипа си да редактирате, разглеждате и създавате документи.

Draft предлага пълен контрол на версиите, колаборация в реално време, копиране, редактиране, въвеждане от други услуги в облака и дори възможност да си публикуваш директно в блога.

Можеш да се увериш сам колко е лесно да работиш с Draft от този примерен документ.

OneNote

OneNote е програма на Microsoft, която позволява на един екип да поддържа общи бележки. Можеш да създадеш “тефтер”, който да споделиш с другите от екипа и да синхронизирате идеите и мислите си, както и бележки от работни срещи и всякаква друга информация много лесно и бързо.

Evernote

Също като OneNote, Evernote предлага лесна опция за споделяне на бележки и друга информация между един екип. Предлага страхотен пакет за биснеси с няколко доста полезни свойства като работен чат за $13 на човек на месец.

Zapier

Zapier е една от онези мултифункционални програми, които стават за всичко и е доста полезна за свързване на задачи, програми и процеси.

Много е подходяща, когато искаш да автоматизираш процеси, които иначе се вършат на ръка – от готини Slack ботове, до автоматични публикации в Twitter и актуализиране на CRM, когато има промяна, за да не се налага ти да се занимаваш всеки път.

Базовият план е безплатен и включва 5 “zap-а” (задачи), а след това е по $15 на месец.

iDoneThis

IDoneThis е много семпла, но ефективна програма. Всяка вечер праща имейли на всеки от екипа с въпроса “Какво си свършил днес?” и следващата сутрин изпраща резюме на всички отговори, за да може всички да отпразнуват постиженията на екипа.

Точно защото е толкова семпла и ползва имейли за комуникация, програмата може лесно да се интегрира в работния процес на всеки екип. Много е полезна за спазването на прозрачност в работата на всеки служител.

Програмата е безплатна за един потребител, а за всеки следващ е по $5 на човек на месец.

Meldium

Да споделяш пароли безопасно онлайн с хората от екипа ти си е доста трудна и рискова работа.

Ако всички се присъединят към Meldium, обаче, това вече няма да е проблем, с който да се занимаваш. Програмата ти дава контрол върху кой, в коя програма може да влиза и всичко това без дори да трябва да разбират паролата. Вместо това, Meldium дава на потребителя еднократен достъп само с един клик, без да трябва да въвежда парола.

Съвместим е с Internet Explorer, Firefox, Chrome, iOS и Android. Пакетите започват от $24 на месец за до 20 потребителя.

 

Оригинална Статия: Оуен Уилиамс
Превод: Милка Стойкова
Снимка: Графам Уолбанк

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top